Alternatív kertápoló módszerek

kertapolas.jpgA tavasz megérkezése egyet jelent a kerti munkák végzésének idejével. Ilyenkor felélénkülnek a háztáji kiskertek, kizöldülnek a fák és az énekesmadarak harsány csicsergésével szórakoztatja a gondos kertészeket. Ahhoz, hogy a kertünkben egészséges zöldségek és gyümölcsök teremjenek nagyon sokat kell dolgoznunk. Ezért sokan az egyszerűbb megoldást választják, és a kert gondozása helyett megvásárolják a szükséges élelmiszereket.

Jobb esetben a helyi termelői piacon, ezáltal segítve a gazdálkodókat, rosszabb esetben viszont a bevásárlóközpontok vegyszerezett termékeit választják. Az sem a legtökéletesebb megoldás a kert ápolására, ha kijuttatunk egy csomó vegyszert, amit műtrágya, növény védőszer és gyomirtó néven forgalmaznak a szaküzletek.

Ezek a szerek ugyanis bejuthatnak a növényekbe is, és ott felhalmozódhatnak. Így a termény elfogyasztása által ezek a szerek az emberi szervezetbe kerülnek és kifejtik kártékony hatásukat. Lehet, hogy nem azonnal hatnak, de az évek során egyre csak gyűlnek a szervezetünkbe ezek a mérgek és a végén komoly gondot okozhatnak. Ezért jobb elkerülni ezeket a vegyszereket.

Már csak azért is, mert akarva-akaratlanul, de a hasznos élővilágot is előpusztíthatjuk így. Van azonban alternatív megoldás a helyettesítésükre. A műtrágyák helyett használjunk inkább állati eredetű szerves trágyát. Ez nem csak a tápanyagokat pótolja, hanem a talaj szerkezetét is javítja. Ha nincs időnk kapálni, akkor pedig gyomirtók helyett használjunk talajtakaró mulcsot, így a párolgást is gátolhatjuk.