Gyógynövények begyűjtése és feldolgozása

gyogynovenyek_1.jpgNapjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy az egyszerűbb betegségek leküzdésére, vagy a megelőzősére gyógynövényeket használnak. Ezeket a növényeket ma már meg lehet vásárolni a szaküzletekben, de akár saját magunk is begyűjthetjük a falu határában vagy az erdőben. Ilyen feladatra azonban csak akkor vállalkozunk, ha alapos ismereteink vannak a gyógynövények fajtáival kapcsolatban.

Nagyon sok növény hasonlít egymásra, de amíg az egyik gyógyhatású, addig a másik nem rendelkezik ilyen tulajdonsággal, vagy rosszabb esetben mérgező is lehet. Ezért csak akkor gyűjtsünk be egy növényt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az milyen növény, és ismerjük a hatását is. Persze nagyon sok olyan gyógynövény van, amit már messziről felismerhetünk és semmivel sem téveszthetünk össze.

A kezdőknek érdemes ezeket gyűjteni először, és idővel megismerkedhetünk a többi növénnyel is. Az is tudni kell, hogy a növény melyik része tartalmazza az értékes hatóanyagokat, és hogy azt mikor érdemes begyűjteni. Gyűjtés során pedig vigyázzunk arra is, hogy ha lehetőség van rá, ne pusztítsuk el a teljes növényt, hogy az a következő évben is ki tudjon hajtani. Begyűjtés után a növényeket szárítani kell, hogy tovább elálljanak.

A szárítást olyan helyen végezzük, ahol nem éri közvetlen napfény a növényi részeket, mert az gyakran tönkre teszi a bennük található hatóanyagot. Ha nincs erre a célra felállított szárítóberendezés, akkor a padlás, a csűr vagy a pajta is megfelelőnek bizonyul. Szárítás után kis adagokban, papírzacskóban, vagy jól záródó dobozokban tarthatjuk a felcímkézett növényi részeket.