A gyógynövények szerepe az egészség megőrzésben

gyogynovenyek.jpgAz utóbbi években ismét egyre nagyobb szerepet kap az egészségmegőrzésben a természetgyógyászat, amely, mint a neve is elárulja, a természet erejét használja fel a különböző betegségek leküzdésére. Ennek is számos változata van és mindegyik más természetes eszközöket használ kezelések során. Most ejtsünk néhány szót a gyógynövények szerepéről. Ezek a növények mindenhol megtalálhatók a környezetünkben.

Azonban arra nem árt figyelni, hogy hol gyűjtjük be azokat. Érdemes olyan tiszta környezetben keresgélni, ahol nincs ipari szennyezés, vagy egyéb jelentősebb káros anyag kibocsájtás. Az utak mentén található gyógynövények nem alkalmasak a betegségek kezelésére, mert a kipufogógázok miatt ezek igen szennyezettek. Az üde legelők, mezők és erdők növényei viszont bátran használhatók.

A gyógynövényeket elődeink is ismerték és használták. Sőt, alapjában véve a gyógyszergyárak is a gyógynövények hatóanyagait állítják elő mesterséges körülmények között. Azonban a szintetizált hatóanyagokat már nem úgy ismeri fel és használja a szervezetünk, mint a természeteseket. Bár a molekula szerkezetükben nincs jelentős különbség, azonban az előállítás és a tisztítás során maradhatnak benne olyan elemek, amelyek mellékhatásokat váltanak ki.

Ezzel szemben a gyógynövények hatóanyagai nem okoznak mellékhatásokat és a szervezet maximálisan fel tudja használni azokat. Ezek a növények többféle módon is felhasználhatók. Készíthetünk belőlük teát, tinktúrát, kenőcsöt és borogatást. Használhatjuk frissen, szárítva vagy fagyasztva is. Bár a szárítás és a fagyasztás is csökkentheti a hatékonyságukat, ezért a legjobb frissen felhasználni.