A sokoldalú körömvirág felhasználása

mindenamitermeszetes_1.jpgA konyhakertben mindig marad egy kis hely, amit nem tudunk mivel bevetni. Érdemes ezt a helyet kihasználni a gyógynövények termesztésére. A körömvirág az egyik legismertebb és legsokoldalúbb ilyen gyógynövény, amely számtalan betegség kezelésére alkalmas. Ugyanakkor a kertünk dísze is lehet a sárga és narancssárga színekben pompázó fészekvirágzatával. Odacsalogatja a hasznos rovarokat, amelyeknek szerepük van a haszonnövények beporzásában.

De a talajban élő kártevők ellen is hatékony védelmet nyújt a gyökérzöldségeknek. Termesztése azonban főleg gyógyhatása miatt fontos. A virágok tele vannak flavonoidokkal, karotinoidokkal, kumarinnal és különböző illóolajokkal. Így a legkülönbözőbb betegségek kezelésére is alkalmas.

A körömvirág többféleképpen is felhasználható. A legegyszerűbb módszer a virágokból való főzet készítése, amelyet belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazhatunk. Igen hatékonyan kezeli az emésztőrendszeri problémákat, de májbetegségek esetén is kiváló. Szájvízként is használhatjuk a fogínyek ápolására. De vértisztító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is ismert. Külsőleg borogatásként sebek és visszerek kezelésére is alkalmas. Készíthetünk azonban kenőcsöt és tinktúrát is a növényből.

A kenőcs elkészítése sem olyan bonyolult feladat, csupán sótlan sertészsírban meg kell sütni a szárított növényi részeket, majd leszűrve tárolhatjuk. Sebek, zúzódások kezelésére használhatjuk. A tinktúra elkészítéséhez gabona szeszt használunk. A készült kivonatot hígítva használjuk belsőleg és külsőleg is.