A biokertészkedés és az egészséges életmód

biokerteszkedes.jpgKözeledik a tavasz, és ilyenkor egyre több a teendő a kertben. Főleg, ha a kertet vegyszerek nélkül, természetes úton szeretnénk gondozni. Ez igen hasznos, főleg azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni. Fontos azért, mert egészséges, vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket biztosíthat ezáltal a családja számára, valamint fontos azért is, mert a kerti munkák biztosítják a szükséges napi mozgásigényt is.

A biokertészkedés tehát igen jó lehetőséget kínál arra, hogy egészséges életmódot folytassunk. De mi más előnye van még. Talán a legfontosabb, hogy nem szennyezzük a környezetünket mindenféle mesterséges vegyülettel. Ezek a vegyületek ugyanis könnyen bejutnak a talajvízbe, másrészüket pedig felveszik a növények.

Így vagy úgy, de végül csak elfogyasztjuk mi is ezeket a mérgező anyagokat, és felgyűlve a szervezetünkbe, különböző betegségeket okozhatnak. Persze a biokertészkedés nem jelenti azt, hogy nem lehet megtrágyázni a földet, vagy nem lehet lepermetezni a növényeket a kártevők ellen. Mindössze oda kell figyelnünk arra, hogy mit használunk erre a célra. A szerves trágya használata kimondottan jót tesz a talajnak és a benne megtermő növényeknek is.

A kártevők elleni védekezésre pedig számos környezetkímélő módszer létezik. Permetezhetünk saját készítésű növényi levekkel, vagy próbálkozhatunk a növénytársítás módszerével is. Vannak olyan növények, amelyek távol tartják más növények kártevőit, vagy más módon segítik a növény fejlődését. Ezek társítása termésgyarapodást idézhet elő, anélkül, hogy szükségünk lenne mesterséges vegyszerekre.