A kert hasznos élővilága

feketerigo.jpgA kertészkedés egyik legnagyobb kihívása a termesztett növények megóvása a kártevők ellen. Erre számtalan módszer létezik, a legkülönfélébb vegyszerektől egészen a természetes eljárásokig. Aki ökológia gazdálkodást szeretne végezni a kertjében, az elvből elkerül mindenféle vegyszert. Nem csak a műtrágyákat mellőzi, hanem a mesterséges gyom- és rovarirtó szereket is.

Már csak azért is, mert ezek a mérgek bekerülnek a talajba, majd a növényékben elraktározódik, és a táplálkozás során az emberbe kerülnek. A növények megvédésére azonban más lehetőségek is vannak, amelyek környezetbarátok, egészség kímélők és nem utolsó sorban olcsók és kevésbé időigényesek. A kártékony rovarok ellen nagyon hatékony védelmet nyújtanak az énekesmadarak, amelyek összeszedik ezeket a kártevőket.

Ezeket a madarakat könnyen a kertünkbe csalogathatjuk, ha télen etetőket helyezünk ki a fákra, tavasszal pedig fészkelő odúkat készítünk számukra. De nem csak a madarak fontos segítői a kertészeknek, hanem a sünök is. Ezeket is becsalogathatjuk a kertbe, ha készítünk számukra búvóhelyet. Néhány száraz gally, vagy egy kévecsomó ideális fészkelő hely lehet a számukra, azonban a nyári forróságban ne feledkezzünk meg az itatásukról sem. Így hasznos vendégei lesznek a kertünknek.

A rovarok között olyanokat is találunk, amelyeket nem szabad elűzni, elpusztítani, mert fontos szerepet játszik a kertben. Ezek végzik a beporzást, amely nélkül nem lenne termés. A méhek, lepkék és egyéb hasznos rovarok számára készíthetünk rovarlakásokat a kertben, és virágok ültetésével is odacsalogathatjuk azokat.