A fokhagyma, mint természetes antibiotikum

fokhagyma1.jpgA téli hidegben igen gyakori betegség a megfázás, a nátha és az influenza. Ezek a betegségek mind hasonló kellemetlen tünetekkel járnak, és mindegyiket vírusok okozzák. Ezért érthetetlen, hogy az orvosok ilyenkor miért akarják a szervezetünket telepumpálni antibiotikummal, amikor az csak a baktériumos fertőzések ellen lehet hatékony. Ám ilyenkor sem kell rögtön mesterséges körülmények között előállított antibiotikummal terhelni a szervezetünket.

A mesterséges anyagokat ugyanis a szervezetünk nehezebben képes lebontani, még akkor is, ha annak vegyi szerkezete tökéletesen meg is egyezik a természetben előforduló változatával. Erre egyelőre nem találtak magyarázatot a kutatók sem, de az tény, hogy ezek a mesterséges anyagok, legyenek azok akár orvosságok, vagy tápanyag kiegészítők, megterhelik a szervezet méregtelenítéséért felelős szerveit.

Elsősorban a májat és a veséket. Ezért, ha antibiotikumra van szükségünk, hogy legyőzzük a baktériumos fertőzéseket, akkor érdemes természetes forrásból beszerezni azt. Nagyon sok olyan gyógynövényt ismerünk, amelyek antibiotikus hatással rendelkeznek. Ezek egy része megtalálható minden háztartásban, hiszen a konyhában is nagy szükség van rájuk.

A fokhagyma az egyik legerősebb antibiotikum a természetben. Ám a hőkezelés során lebomlanak az értékes vegyületek, így érdemesebb nyersen elfogyasztani naponta egy két gerezdet. Tudnunk kell azt is, hogy a fokhagyma, a mesterséges antibiotikumokkal ellentétben csak a káros baktériumokat pusztítja el, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok szaporodást viszont serkenti.