Tudunk-e élni műanyagok nélkül?

muanyag.jpgErre a kérdésre roppant egyszerű is lehetne a válasz, ugyanis természetesen tudunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy néhány évszázaddal ezelőtt még nem léteztek műanyagok, és elődeink mégis jól elboldogultak. Természetesen a műanyag szó alatt most ne csak a polietilént, polisztirolt és az egyéb polimereket értjük, amelyek a huszadik század alapanyagaként hatalmas karriert futottak be.

Értsünk ezalatt minden olyan anyagot és vegyületet, ami nem természetes. A műanyagok tulajdonképpen olyan anyagok, amelyeket az ember alkotott meg a természetes anyagokból, kémiai eljárások során. Fontos jellemzőjük, hogy alapvető tulajdonságaikban teljesen eltérnek, az őket alkotó természetes anyagok tulajdonságaitól.

Persze vannak olyan műanyagok, amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen helyettesíthetők természetes anyagokkal, de a legtöbb helyet találhatunk alternatívát, ha körülnézünk a természetben. A legnagyobb gondot az ételeinkben fellelhető műanyagok okozzák. A színező anyagok, ízfokozók és állagjavítók mind-mind, olyan vegyületek, amelyeket a szervezetünk nem képes feldolgozni, mivel nem természetes anyagok.

Ezért a legjobb esetben hasznosítatlanul távozik az anyagcsere során, rosszabb esetben viszont felhalmozódhat a sejtjeinkben, és akár különböző betegségek kialakulásához is vezethet. Ilyen műanyagok nélkül tudunk élni, ha odafigyelünk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Aki nem csak az ételeiből szeretné kiűzni a mesterséges anyagokat, hanem az élet más területeiről is, az is megtalálhatja a megoldást egy kis utánajárással.