A permakultúra, mint természetes gazdálkodási forma

permakultura.jpgKertészkedni számtalan formában lehet. Termeszthetünk növényeket szinte teljesen izolált üvegházakban, mesterséges körülmények között. Mesterségesen bejutatott széndioxidot biztosíthatunk a növények számára, használhatunk 24 órás mesterséges megvilágítást, tápoldatozhatjuk a növényeket, locsolhatjuk és kezelhetjük különböző növényvédő szerekkel.

De termeszthetünk úgy is növényeket, hogy már talajra sincs szükség hozzá. Azt is helyettesíteni lehet különböző mesterséges anyagokkal, gélekkel vagy üveggyapottal. Azonban kertészkedhetünk úgy is, hogy a fontosabb feladatokat a természetre bízzuk, így nincs szükség gyomirtókra, rovarirtókra és egyéb növényvédő szerekre. Az egyik legtermészetközelibb kertészkedési forma a permakultúrás eljárás.

Ez a módszer ugyanis a természetben is végbemenő ökológiai folyamatok megismétlésén alapul. Tulajdonképpen az a lényege, hogy hagyni kell, hogy a természet végezze a dolgát. Persze érdemes alaposan megismerkedni ezzel a technológiával, mielőtt belevágunk a permakultúrás növénytermesztésbe. Ugyanis a megfelelő növénytársításokra nagy hangsúlyt kell fektetni. Egyes növények ugyanis serkentően hatnak egymásra, míg mások gátolják egymás fejlődését.

A permakultúra ma már hazánkban is egy elismert és gyakorolt gazdálkodási forma. Ez tulajdonképpen nem is csak egy kertészeti eljárás, hiszen ugyanúgy vonatkozik az állattenyésztésre is. Igazából ez egy életmód, ugyanis a gazdálkodás mellett akár az otthonunk megépítését, az étkezést és egyéb tevékenységeinket is folytathatjuk a permakultúra alapelvei szerint.