Étrendkiegészítők közvetlenül a természetből

etrendkiegeszitok.jpgRengeteg betegség kialakulásáért tehető felelőssé az egyhangú étkezés. A szervezetnek rengeteg vitaminra és nyomelemre van szüksége, amelyek csak egy-egy bizonyos ételben vannak jelen. Ezek nélkülözése hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Ilyenkor általában különböző mesterséges étrendkiegészítő után nézünk, ahelyett, hogy változtatnánk életmódunkon.

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével ezek a betegségek elkerülhetők. Meg kell találni az egyensúlyt a húsételek és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között. A nyár különösen alkalmas a szervezet vitaminokkal és nyomelemekkel való feltöltésére, hiszen a friss gyümölcsök és zöldségek tele vannak ilyen fontos anyagokkal.

A spenót és a szeder is bővelkedik vasban, aminek fontos szerepe van a vérképzés során. Így vérszegényeknek ez a két növény igen fontos tápanyag lehet. Ugyanakkor vitaminokat is tartalmaznak, amelyek szintén nélkülözhetetlen elemei a szervezetnek. Nem is beszélve arról, hogy igen magas az antioxidáns tartalmuk is, amelyek a szabadgyökök elpusztításáért felelősek. A szabadgyökök igen reaktív anyagok, amelyeke a sejtekben keletkeznek a sejtemésztés során.

Ezek a szabadgyökök könnyen reakcióba lépnek bármivel, és mutációt okozhatnak. Számos olyan növény van, amely antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb fontos vegyületekben gazdagok. Ugyanígy rengeteg olyan állati eredetű étel is van, amely nélkülözhetetlen, főleg az esszenciális aminosavak jelenléte miatt. Ha megtaláljuk az egyensúlyt, nem lesz szükségünk mesterséges étrendkiegészítőkre többé.