Így kerüljük el az influenzát télen!

mindenami2.jpgA téli hónapok alatt többen szenvednek influenzás vagy náthás megbetegedésben, mint nyáron. Ez nem azért van, mert ilyenkor több kórozó van a levegőben, épp ellenkezőleg. Az immunrendszerünk védekezőképessége gyengül le télen, mert csökken a vitaminforrásunk száma. A D-vitamin az egyik legfontosabb immunerősítő szer.

Ez napfény hatására keletkezik a szervezetünkben a megfelelő összetevőkből. Azonban télen kevesebbet süt a Nap, és mi is kevesebbet tartózkodunk kint a szabad ég alatt. Ezért jelentősen lecsökken a szervezetünkben a D-vitamin szint, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Így könnyen megtalálnak a különböző betegségeket okozó vírusok és baktériumok.

Azonban ez ellen könnyen védekezhetünk. Sok olyan étel van, amely nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz. A tengeri halak, tejtermékek, tojás és a máj rendszeres fogyasztásával feltölthetjük szervezetünket a szükséges vitaminnal, és így nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a betegséget. Persze a D-vitamin mellett más vitaminra, antioxidánsra és egyéb hasznos anyagra is szükség lesz. Szerencsére ma már nem nehéz hozzájutni a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz télen sem.

Fogyasszunk sok ilyen nyers összetevőt, hogy helyre állítsuk a vitamin háztartásunkat. A folyadékbevitel is fontos télen is. Ezért érdemes naponta többször forró teát inni. A zöld teák rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyeknek szintén nagy szerepük van a betegségek elleni védekezésben. De a testmozgásról sem feledkezhetünk meg, akkor sem, ha hideg van. Egy könnyed séta, vagy egy laza kocogás serkenti a vérkeringést.