Nagybani piac ősszel

kamra.jpgNagy a sürgés-forgás az év őszi időszakában a különböző nagybani piacokon. Ez természetes is, hiszen a háziasszonyok igyekeznek telerakni a befőttes üvegeket, spájzolni télire. Nincs is annál jobb, mint a hazai zöldségek, gyümölcsök csodás ízének eltárolása, hiszen semmilyen, importból származó terméknek az íze nem hasonlítható az itthoniakéhoz.

A finom ecetes uborka nélkülözhetetlen a téli hónapokban, hiszen nem csak a húsos ételek mellé fogyasztjuk ezt, hanem sok salátába is használjuk. Vannak, akik csak úgy magában is jóízűen elropogtatnak egyet-kettőt ezekből. De nem maradhat ki a sorból a karfiol, a paprika, illetve a csalamádé sem. Nem beszélve a finom befőttekről, amelyek igazi ínyencségnek számítanak télen, mikor csak import gyümölcshöz lehet hozzájutni a boltokban.

Egy gondos háziasszony kamrája tele van ezekkel a finomságokkal, egytől egyig mind szépen felcímkézve, hogy könnyebben kiválaszthassa azt, amelyikre éppen szüksége van. Ezekhez a finomságokhoz pedig a nagybani piacon szerzi be az alapanyagokat. Itt azontúl, hogy teljesen egészséges termékeket vásárolhat, még az ár is rendkívül kedvező. A kiegészítőket is, mint például kaprot, tormát, babérlevelet, mustármagot is megveheti, amelyek nem hiányozhatnak a téli savanyúságból.

Tehát egy helyen mindent meg lehet kapni, hazaérve aztán el is kezdheti a zöldségek, gyümölcsök berakását. Persze, nem kis munkával jár ez, de amikor a végeredményt látja az adott háziasszony, az minden fáradságáért kárpótolja őt. Fáradtan, de büszkén mutatja meg a családjának a szépséges és finom eredményt.